apa barang

Apa barang

Monday, November 15, 2010

Tiips untuk pinjam duit kat along.Nak tau along tu baik ke jahat. sila cuba

trutt..trutt..trutt
" Haloo selamat tengah hari. Bunga banyak .sdn .bhd.buleh kami bantu anda ' 

" saya mahu pinjam wang ,bolehkah boss? "

" Buleh buleh.. kami sedia membantu anda" suara lemak merdu ,dikejauhan

" saya mahu pinjam tak banyak,boss sikit saja"

'syarikat kami sedia memberi pinjam ,sama ada banyak atau sikit dengan kadar bunga rendah dan kelulusan hanya dalam masa 30 minit saja..' suara punya merdu gua cakap lu

" betul ke boss, saya boleh pinjam kalau sikit"

"betul betul..sikit juga boleh , awak datang sini kita bincang kasi penerangan"  ada tambah msg dalam nada suara

"cakap sini saja lah boss, betul ni buleh pinjam sikit?"

"hai yaa.. sudah berapa kali gua sulah cakap... sikit pun tak pa buleh ..awak datang sini kita cerita macam adik abang"

"ok la boss saya cakap ni ya berapa saya mau pinjam"

"cakap -cakap jangan malu..jangan malu" suara girang mau dapat mangsa

" saya mahu pinajam Rm 7.50 sen...

" apa , berapa lu mau pinjam ?'"

 " RM 7.50...SAYA MAU MAKAN TENGAH HARI "

" OOII LU MAU MATI KAA..MAIN MIAN SAMA GUA.." baru nampak belang

" betul boss ,saya mahu makan tengah hari saja,buat apa pinjam banyak ..Rm7.50 sen..sudah

" kalau lu mau mati..datang sini..la ..main main sama gua..lu tau sapa gua , 7harimau dari bukit berutung... berani lu bikin kacau.nanti gua hantam sama lu punya amak ,bapak dan sedara lu...%$##@@$#%^%$..''
 TOOOT..TOOOT..TOOT..BUNYI TELEFON AWAN DiLETAKKAN DAN LINE PUN PUTUS

( MAU HIJAU MUKA ALONG TU..JANGAN GUNA HANDFON..GUNA TELEFON AWAN TAU..KALAU NAK BUAT MACAM MAMAT SENGAL DALAM POS NI )

 nota: 


Allah memberi ingatan :
Maksudnya; "Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan tinggalkan sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang-orang yang beriman. Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba), maka ketahuilah, bahwa Allah dan Rasul-Nya akan memerangimu. Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu pokok hartamu; kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya." (Surah al-Baqarah : 278-279)

Ibn Abbas r.a. mentafsirkan :
Maksudnya; "Akan dikatakan kepada pemakan riba pada hari kiamat, Ambillah senjata kamu untuk berperang dengan Allah

66 comments:

ifah said...

cisss. 7.50 kejadahnye nk pnjm along. hahaha

elly said...

Riba kan memang banyak kat malaysia ni....

Siti Mashitah Saidin said...

hahahaha! sakit perot,.... 7.50 sen ja..,.??

Semarak Api said...

hahah..along kn prank! pdn muke..

still x jelas ngn status duet smpnn kite dlm bnk.faedah sume tu dikira riba ke?

~~aKoO~~ said...

cehh..meh pjm ngan sye..rm7.50 tu kire ok ag..buleh dpt sploh rgit nih..meh2..
*klu along btul2 knfem xbrani bt main nih..uhuh

beruang said...

yang nk pinjam 2 salah sebot kot.
dy nak 750 hinggit.hehe

Sophia Rani said...

haha... rm7.50 sy pon leh kasi pinjam.. bg terus pon tak pe.. ;p

kesian along tuh kene main.. hik3

Semarak Api said...

err..still garu kpla..
tabung Haji noted! ASB cmne?

Semarak Api said...

owh! *hangguk phm*

oke.bru jelas..maceh! :)

aLya said...

hahaha..lau pmjam rm7.5o, agak2 brape bunge 2 ea??
nape x tanye skali kat along 2??hehehe

eeeda said...

saja mau bikin along berang apa.....

asfira aminuddin said...

haha. mmg along tu marah la sbb interest yg die dapat sikit jugak kan. x berbaloi. haha.

Kuasai minda said...

Kalau le episod di atas berlaku secara bersemuka dengan along tu, mesti dah selamat jalan dah le agaknya.....

anntaj said...

kelakar habis......

Abd Razak said...

Tu saja nak tengok kesabaran mereka kan!

amalina sahaja said...

kedekut gila rm 7.50 pun xnak bg pinjam.

siot punya along.
hahahha

nk try ah una telepon awam

Nazz@Purple said...

7.50 nak pinjam ngan kak long tau bang long pun kadang2 tak dpt..:p

noor said...

hahahaha!!!! naper byk sgt nk pijamnyer 7.50...adoiii

Notami said...

sape nak pinjam ngan notami pon boleh..tp bunganya x bnyk..sikit jer..300peratus jer..hahaha.. :p

Rozita said...

hahahah
kalau gitu, jangan kan Along..akak pun marah

Pala Maldini said...

kerek macam gini.. mau bersepai telepon Ah Long tu hempaskan.. keh3x

merahitujambu said...

wakakah...lawak betul inin org...wahahahaahha..mau mati ka??

dotblogspotdotkom said...

ada masa .... kene juga tiru cara ah long nih... nak plak pada kawan yg liat nak byr hutang.... pinjamnye pandai..... membayo nye.. hampeh.....

redza said...

huhuahhaaha..apsal xcukupkn RM10

Paan Ovrtd said...

Kalau kira bunga jadik berapa tu?

zia said...

kahkahkah...mau menangis guling2 ah long tu

BENA said...

ishhhhhhhh . aku pon nk try la men2 kol along . cam bes pulak . HAHAHAA =)

Azmi said...

haha ,e,ang havoc la buat mcm tu..
mau bengang itu along..kah3

fRaMe+LenSeS said...

idea yang menarik tu boss. nak cuba leh dak? agak2 depa mai hentam dak? isau tapi cam menarik ja.. ekeke.. :))

~udalolli~ said...

hahahaaaaaaaaaaaaaa seronok!! pdan muka along. g pinjam duet dekat angah la pulak

.sweet-ants. said...

alahai.. sy bleh kasi rm10 tau x..nk tak? hehee

- zuriey - said...

buang masa si along tu je layan 7.50..ingt 7500 ke..kalau 7.50 pinjam kat mak jelah

J@J@ / Bini The Rock said...

makan ke tidak si Penulis tu erk??

meh gua belanja mkn!

♥ shiMawar ♥ said...

jap2..ko jd ah long nye or jd caller tu..? hahaha.. ;)

aku update dh..hrp puas ati.. :p

liyana aziz said...

harammmm! riba! baru lepas tengok cte pasal riba ni.. semoga dijadikan pedoman..

Ain Atika Zailani said...

hah,,, nak cbe lah ...

cemomoi said...

sengal apek tu yea..

PnConfused said...

berangin jer apek tuhhhh

King Of Single said...

saya bukan ahlong..saya mahu tolong..

kan bgus kalw ade institusi yg beri pnjaman skit2..bila orag ade msalah kewangan spt kes d atas..haha.

tp bayr laa balik..alang2 genapkan rm10 da boleh makan kepci ;p

Nerzhul said...

pinjam rm7.50 nanti kena bayar rm750.

ainz said...

nasib ko xmintak 2hengget..ahahaha..aku rase rambut dia dah abis terbakar ckp ngn ko..panassss...

zarifahmr said...

jangan cari pasal dengan ah long maa
boleh kena pancung woo! haiyoo

melle. said...

bapak sikit nak pinjam pun. haha

ika said...

aiyaa . gua manyak scared maa !

F A R Y N said...

nak duit raya!
hahaahaa

miemie Lee said...

HAAH..saya bg je la..x yah byr blk..kalo saya along r..AHAH..

bidadarihijau said...

hahaa..mmg kena tibai la ngn along jawabnye...
xpelah usaha la dengan care halal kann..

Cik Akma said...

along? RIBA!

*btw cm siot nk pnjm rm7 je haha~

teddyuna said...

rm 7 ? bek pinjm kt adik.. huhu xde bunga

teddyuna said...

rm 7 ? bek pinjm kt adik.. huhu xde bunga

maCy said...

cis. byk tu ketuk pntu uma macy macy ley kasi. takat suport mkn. eh eh jgn wt bebebor plok ye. hehe

beautiful_rose said...

rm7.50?
meh sini minta kat aku
tak ada bunga tapi aku bagi daun..boleh? =p

Faarihin said...

hahaha.. betul2 buat panggilan tu ker?

FyZa said...

hahaha mmg bagus btul tips nie..b'kesa kot..nti nk try test tgk..haha

cik fiza said...

mesti seronok dapat main2kan along tu cmtu kn heheheheehe

tia said...

kahkah!
gyler betul!

kella said...

hahahahaha.... amik ko along! hahahaha.. kan dah kena! hihihihuhuhu...

Afzainizam said...

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Selamat Menyambut Aidil adha
Selamat menunaikan ibadah korban
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

foooo ah long jangan tapi kalau pinjam kat abang long mungkin makan penampar tau

Encik Tikus said...

pehh bagus ahh lu, ada pengajaran ada pengajaran. insap insap

Tapak Kaki said...

panggilan hangit dari public phone mesti tak kantoi punya kan.. tektik ni leh aku pakai nanti..hehe

ainnoraini said...

setakat 7.50 nk pinjan kat along ka...terkena dia ye..

nk ucap "Selamat Menyambut Aidil adha"

kakchik@ella said...

bukak buku 3 lima je kat mamak kedai tu.

ramai gak peminat B.R.U.T.A.L.S.O.L.O ni eh. brebut-rebut nak turun autograf kat sini. hehe ..

Yg vs Kapten Juliet tu nnt2 la eh. Janji. Hehe ..

puteri said...

sukanya bila along tu dikenakan..
hahahaha

intanrh said...

dik, idea yg bagus! :D

nur abidin said...

7.50 tak dapat beli nasi ayam penyet

Alexandra Esther said...

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda? anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil, mencari lagi kerana kami memberi pinjaman pada kadar yang mula daripada 2%, hubungi kami melalui e-mel syarikat:

alexandraestherloanltdd@gmail.com atau
alexandraestherfastservice@cash4u.com

Tuhan merahmati kamu.