Wednesday, July 6, 2011

Resepi Kari Kepala Ikan merah ,masak Bermadu

Bahan-Bahan:  
1 kilo kepala ikan merah (dibelah dua)
250 gm serbuk kari babas
250 gm cili merah (dikisar)
8 biji kacang bendi
2 biji tomato (dibelah dua)
1 mangkuk air asam jawa
10 sudu besar minyak masak


 5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih diris
3 tangkai daun kari
2 keping asam gelugor
1 sudu teh kas-kas
1 paket kecil halba campur
sedikit garam


Cara: 1.bersihkan kepala ikan dan ketepikan.
2.bancuhkan serbuk kari dengan sedikit
air (sederhana pekat)
3.panaskan minyak untuk menumis
4.tumiskan halba campur,bawang merah, bawang putih, kas-kas dan daun kari sehingga wangi.
5.masukkan rempah kari dan cili yang telah dikisar. tumis hingga pecah minyak.
6.masukkan air asam jawa beserta dengan kepala ikan dan asam gelugor.
7.tambahkan sedikit air hingga kuah kari tadi sederhana pekat. biarkan hingga mendidih menggunakan api yang sederhana besar.
8.masukkan tomato dan kacang bendi beserta dengan sedikit garam. biarkan selama 2 minit dan padamkan api.
 





nota:
Mei9 dan Cupcap masak kari kepala ikan.kepala ikan merah,yang di beli oleh Nina KellyMan semasa mejemput Gua Dari KLIA.

35 comments:

  1. untunglah.

    sedapkah?

    ReplyDelete
  2. haha..
    bermadu tu mmg tak leh blah..
    mane gambonye bro..nak gak tgk hasilnye..hehe

    ReplyDelete
  3. takde madu pun dalam resepi...

    ReplyDelete
  4. letak madu sikit kompem sodap ^^

    ReplyDelete
  5. Huhuhu.. Bermadu tuh sebab Madu2 yang masak kot...

    ReplyDelete
  6. bgos2~ harmoni hidup "uncle" (^^!

    ReplyDelete
  7. perlukah ada Bermadu itu...ehehheheh gambo mane..gambo...

    ReplyDelete
  8. Bertuahnye badan..ade yang membeli..ade yang memasak.. ;)

    ReplyDelete
  9. Tang mana madu nya??

    ~maiahaha

    ReplyDelete
  10. Errr. Madu tu wajib kah? :D

    ReplyDelete
  11. Anonymous6.7.11

    indahnya madu

    ReplyDelete
  12. beruntung haiz ada dua bini.hehe

    ReplyDelete
  13. kari yg confius....
    mesti terangkat

    ReplyDelete
  14. hua hua..bini punyer la excited masak...sbb laki balik umah rupernye..wiii

    ReplyDelete
  15. gua dah sediakan semua bahan. bila nak buat, lu kata BERSIHkan kepala ikan. gua terus berhenti. jangan nak ajar gua budaya kuning ni bro... hahaha

    ReplyDelete
  16. sedap tak? kang gua buat tak sedap siap lu

    ReplyDelete
  17. madu bermasak tu yang sedap!

    ReplyDelete
  18. Tak minat makan kepala ikan...

    ReplyDelete
  19. Sedap mkn ngn ulam cicah budu.. ;p

    Zu
    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  20. dipajang terus resipnya bung...huh.

    ReplyDelete
  21. waaaahhh beruntungnya badan!!

    ReplyDelete
  22. kari abg mmg xda santan atau susu ke???

    ReplyDelete
  23. ....ouh, msk bermadu maksudnya madu sama-sama masak memasak. Ptt takde madu dalam kari.

    ReplyDelete
  24. kompom sedap..kan bro..hehe..

    ReplyDelete
  25. boleh tlg msakkan lagi sekali boleh x? kami semua lapar ni. ehehhe

    ReplyDelete
  26. sejak bila jadi chef ni

    ReplyDelete
  27. Anonymous7.7.11

    suami orang-orang ...kan

    untung laaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  28. la gua ingat termasuk blog ibu-ibu tadi. kenapa kat belakang tu kalau tak de bermadu tak boleh ke?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Yob Triple, nanti teman bubuk sesudu madu...orait? Nanti nak try miker punya resepi tu, nampak cam sedap!

    ReplyDelete

interpretasi,