apa barang

Apa barang

Tuesday, August 17, 2010

Lambatnya ,Waktu berbuka petang ni....

semalam... senja kami berempat menunggu waktu berbuka...oleh kerana lagit mendung .. aku terus mengajak minah bertiga berbuka di ofis... dengan 3bungkus nasik ambang, young tow fu ( betul ke ejaannya ) .sedikit kueh berserta dua bungkus air tebu dan kelapa..yang di borong di seksyen 13 shah alam... sambil mengilangkan rasa bosan menunggu kami berbual

Mei9 : Orang puasa tapi tak sembahyang puasa sah ke?sambil jari mengolek pen di atas
meja

kelly man : Kelly tak tau ... sambil matanya beralih pada aku dan cup cap

cupcap : puasanya sah... tak sembahyang berdosa.. jawap minah siam dengan yakin
menunjukkan islamnya selama 5tahun makin berilmu

Kelly Man :ohh..

cupcap : apa yang ohh ?

kelly Man : patutlah kat sekolah ,ada rakan kerja yang puasa tak sembahyang...
denagan tempahan kueh ,langsir baju dan mercun

cupcap : takboleh... kita orang islam tetap kena sembahyng ....selagi tak
uzur,gila dan mati

Mei9 dan kelly Man: jadi puasa wajib sembahyang pun wajib...

kelly Man: ada kawan kat sokolah tu..baik...lemah lembut tapi tak sembahyang..

aku : orang yang baik mesti sembahyang... jika tak sembahyang tu orang jahat


nota : nasib baik azan di tv ,menandakan waktu berbuka jika tidak berpeluh aku nak mejawab soalan mereka... nantilah jika ada masa kita cari ustazah,ustaz atu ceramah ... kekadang bila lapar .. sukar aku nak menjawap dengan jelas

29 comments:

FyZa said...

erk x taw nk komen apa sbnrnya..totally setuju dgn jwpn kamu..

mae said...

kita akan pikir orang itu baik selagi dia tak mencuri dan hisap dadah walaupun dia tak sembahyang....
ramai yang berpikir macam tu...termasuk gua masa seluar levi's semua cuci gua tak keluar rumah..

Nerzhul said...

betul tu. kalau tak paham agama cari la ustaz

~~ciklinn~~ said...

wahh sedap tu buka nasi ambeng... duk sekinchan ka... ciklinn org sungai besar.. hhehehe

zam.enol.arep said...

tu lom kira lagi yg berebut nak smayang teraweh. tp subuh ilex je tggal. canne? haha

adrinaqamarina said...

wah3, nasi ambeng la. hehe

M a W a D D a H said...

selamat berposa...:)

makdara TERDIVA said...

betul! bila lapar, otak automatik susah nak cernakan soalan :)

Dark Half said...

terasa nak mkn nasi ambang la pulak..

zaman skrg ni,istilah baik tu kadang2 terlalu subjektif. ada org pakaian kemas, bersopan santun tp x solat. ada org yg nmpak brutal tahap dewa cakap asik gua lu tp solat x tinggal....susah mau cakap la..

apepun thumbs up to cupcap!

elly said...

Bila lapar automatik jadi blurr....

sahromnasrudin said...

salam ziarah..trime kasih berkunjung ke blog sy..semoga ziarah lg dan selamat berpuasa ya

Lya Colours said...

air kelapaaaaaaa

fiQ Froz said...

kalau dia tnye lailatulqadar bagai..masak le nak jawab sume..hehe

aki mls nk log in said...

yong tau fu...
ok~ tu ejaan yg btl

Mak Su said...

oohh, awat tak postponekan soalan to after berbuka, perut kenyang otak cerdas :)

Webmaster@Echam said...

Lepas berbuka lagi slow aku rase. Silap2 soalan mudah pun kantoi... hehhehe...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

-Webmaster@Echam-
kekadang tak terlayan aku muaalaf 3orang tu

-HanaMichi- said...

agak2 takleh jwb, chup lah dulu..hehe..bley kan??

s h e e said...

hurm...ni kadang2 susah kite nk jawab soalan cmni ni...tp tu la...sebab perlakuan kite sering diperhatikan...buat org2 yg baru nk berjinak2 dengan islam confuse...huhuh...

Anonymous said...

kelly ... cupcap... mei 9..
mei dan ko dah lama bercinta.. cupcap datang jadi terbantut...yang bagus sabar benar si kelly ..dapat juga di rapat dengan ko


p/s afandi rahaman

Robot Baik said...

leceh jugak nak melayan muallaf ni yer. sabar jer la kan.

alehkayong said...

Salam Ramadhan dan salam ziarah kepada tuan blog dan semua ,

terima kasih atas lawatan ke blog saya , disini crowd yang sangat sporting. semoga Allah kekalkan sifat kasih sayang dan hormat menghormati d antara kalian dan tidak lupa juga saya ni.

Salam perkenalan..

annfrendly said...

jawapan yang terang, tepat dan jelas.. heheh...

Berd said...

gaya lu ni dah boleh ada bini dah ni.

syahira ariff said...

selamat berpuasa
nah
aku wish balik kat kau

nur_nj said...

salam ziarah kat sini.
Entri yang membuka minda =)
Istilah baik memang sukar ditafsir.

aLy said...

isu ni org yg dah lama masuk islam pun ada yg tak paham gak

eisen said...

ejaan salah=)
pakai word anon di ats

HonEyBuNNy said...

bagus jugak sblm buka puasa smbg hal agama..hehhe..sembhyg itu kn wajib...;-)