apa barang

Apa barang

Thursday, September 2, 2010

Ayam Oh Ayam Di Bulan Puasa

27.8.10..11.00 PM masa yang sesuai setelah membuat intipan bersama anak-anak buah aku..kami telah mengenal pasti port ayam tidur..ia itu diatas pokok nangka.. hakim telah ditugaskan memanjat dan mengangu ayam tidur. abg long telah bersedia seperti ben10 ,abg ngah juga bersedia .. dengan beseluar pendik ..sawal dan safik .. memegang lampu suluh.. kedengaran suara kemal menangis ingin ikut serta..

Hakim memanjat dan menganggu ayam ..ayam terkejut dan terjun .. abg long yang bersedia telah membuat terpaan..tetapi sayangnya ayam selincah messi ,melepasi pertahanan abag long dan abg ngah.. sawal yang memegang lampu picit ... hilang sabar dengan telepasnya ayam tadi lantas membuat larian 100m di bawah celah celah rimbunan serai dan pokok ubi kayu...safik masih setia di posisi asal..kemal yang entah bila terlepas dari kawalan aciknya telah ikut serta mengejar ayam...
dalam 15 minit bekejaran aku sudah pancit... sesungguhnya hutan batu telah membuat aku hilang semangat kesukanan..
kemal yang hanya belari di luar lingkaran abg nagh dan abang long ,menunggu sawal menghalau ayam ke sudut sempit.. ayam liar matanya memerhati hakim yang sedang membuat kuda kuda seperti hendah mematahkan tajinya... ayam telah kehilangan arah.. kemal tiba tiba mencampakkan kain batik emaknya.ke arah ayam seperti jala..

ayam dapat ditangkap... kemal memandang mintak di puji...aku menangkat ibu jari..dan menghampirinya ..lalu mengusap kepalanya...
hakim..memegang ayam..dan membawa ke halaman di bahgian dapur...

" pisau pisau... kak ngah pisau" jerit abg ngah dengan nafas turun naik
" ambik ni ..hati hati abg ngah nanti luka " kata kak ngah risau
abang ngah belari dan memberikan pisau kepada aku..

" AYAM NI KITA KENA KURUNG DULU " SAMBIL AKU MENGAMBIL PISAU DAN AYAM

" KENAPA PULAK ?" SOAL SAWAL DENGAN TANGAN MENGESAT PELUH DI DAHI
" AYAM NI ,KAN KAT LUAR' MAKAN MACAM MACAM , MAKAN TAHI,BANGKAI..ULAT ,BUAH BUAH..KITA DISUNAT KAN KURUNG DAHULU SUPAYA KOTORAN YANG DIA MAKAN KELUAR" KATA AKU SAMBIL MEMBAWA AYAM KE TEMPAT PASUNGANNYA

"BERAPA HARI UDA" SAFIK BERTANYA SETELAH DIAM MEMBISU
" 3 ATAU 7 HARI,UDA SUKA 7 HARI" KATA AKU LAGI

setelah ayam di kurung aku membawa budak budak ke bilik air untuk di mandikan dan dinyah bau ayam....
masa dan hari berlalu 28.8.10
29.8.10
30.8.10
31.8.10
1.9.10
2.9.10

sedang aku terlena di soffa ofis, telefon buruk aku membuat bising

" uda uda.. besok sawal,abg ngah,abg long ngan uda balik kampung seknchan kan...?" suara sawal kuat memecah gendang telinga aku
" uda tak janji ngan sawal pun nak balik... uda kat shah alam...tak pergi rumah sawal kat Daman Sara tu.. kan uda sebok" balas aku

"uuuuuda kan dah janji ..nak sembelih ayam ...." katanya lagi

" maaf maaf uda lupa... lepas uda sembahyang tarawih ,besok..kita balik sama sama.."kata aku lagi

"bye uda"


NOTA: ayam yang dikurung akandi sembelih besok... budak budak tu tak tau nak makan pedas asyik asyik kurma kurma...makan buah kurma tak mau pulak

Watak watak dalam n3 ini :

Hakim = Lukman Nul hakim 14 tahun
akak ngah = norita bin nordin 12 tahun
safik = m.safik bin nordin 10
abg long = m.safiee bin suib 7 tahun
abg ngah = m.asraf bin suib 6 tahun
sawal = muhammad nor sawal bin suib( lahir pada satu sawal )5 tahun
kemal = Ikmal haris bin suib 3 tahun7 bulan

55 comments:

manje said...

lamanya ayam tu kena kurung...

kucingorengemok said...

hakim tu ko tak mandikan sekali kan? heh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

selamat menyembelih..

selamat hari raya gak..

tiafazunia said...

errr.. umur uda tuh brape pulak ye ?

luahfikiran said...

Salam,
Ada lagi ke ayam yang belum disembelih? Ayam pencen tak main. LF datang bukan nak tolong sembelih tapi nak makan. Tak kiralah masakan apa.

relevan said...

Selamat makan ayam yer..

Hazzy Ishak said...

takut tengok ayam selepas kena sembelih, mengelupur

alien said...

sekali ayam tu lepas
nangis 7 hari ooo
hehehe

MOFASAD said...

terbaik lah peram ayam tu
hahahaha

::FAIZ FARISH:: said...

kesian ayam jd Korban...

MasZuber said...

salam ziarah,
ayam tue sabor ajela dalam reban tue...

selamat menyembelihnya dgn Bismillah..

en_me said...

kulit buah kurma teww macam lipas gamaknyerr.. ehehe

J@J@ / Bini The Rock said...

dah di sembelih ke ayam tu??

ayam kampung, sedap tuu..manis tak mcm ayam bandar.

hans said...

hahahaha
mesti ayam tu asyik fikir macam mana nak lari
ekekekek

P/S : Review Film : Step Up 3D Memang Gempak! Kalau Boleh Nak Tengok Lagi 4 Kali!

Nerzhul said...

bagi ayam makan kasi dia gumuk baru semelih. hahahaha.

echah_syed said...

teringat kisah dulu-dulu...tangkap ayam guna tudung saji.pastu kurung mlm raya baru sembelih.

aduiii sgt nostalgia eh :)

LaiLiE iZaNi said...

berjanji dgn budak2 mmg xleh ckp pe la...dorang sgt2 igt ngan janji...hehehe...selamat nyembelih ayam la ye...leh wat rendang...nk raya nih...hehehe

Daya said...

wah, tangkap ayam rupernyer...
best baca..hihihi

belum ada pengalaman tangkap ayam...
dikejar ayam pernah laa.. siap kena pegang penyapu dulu kalo nak pi sidai baju..

bapak ayam lak tu yang duk rajin kejar org..

Daya said...

tengah tunggu telur ayam menetas.. sok2x bertambah ayam2x kat umah tu

GaDis CoMeL said...

uda tu umur berapa pulak?

itu ayam ponen ka hapa? lama benor nak kena peram. hahaha.

Ann said...

huhu baru taw psl ayam kene kurung dulu...b4 ni, dpt jer terus sembelih..xde nyer nk tggu2

ainz said...

Meriahnye suasana di kampung!

Ibu n Abah said...

salam brutal solo...
akak terhibur baca kisah ayam.. akan akak link blog brutal dengan blog akak...

sz | m.s.s said...

dah umurku 30 tahun ++ ni baru ku tahuuuu
ayam kena kurung dl..hehee...ayam kampung ke hutan ye?

.sweet-ants. said...

kesian ayam tu..
x sgup aku bace ko neh

cemomoi said...

heeee dah lama pencen ngejo ayam yerk... nostalgia tul

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

susah gila nak sembelih ayam tu..
beli saip je la boss..
ayam juga..

nge~~~~

citahrudin said...

bg alamt umah kt kg tu
aku rs nk g bwk larik ayam tu lh

azieazah said...

Alahaiiii.. bebudak jer yg kejor ayam tu. Mujor pun dapat...

Tapi si UDA ni berapa plak umor nyer.? ahaks!

Takkan 17 kot?

beruang said...

abnag yg baik la..
credit to you...

elly said...

Hehehehe... mcm mana la boleh lupa 7 hari tu...

p/s: sambil balik tolong survey n carikan sekali....

EDDYLEBS said...

tak suka makan masak kurma....suka pedas2 je...

kiwi said...

haha..sengal..leh lak aym selincah messi

sofia said...

Macam eidul adha pulak.

Main korban korban ayam.

adrinaqamarina said...

wah, tetiba rindu nak tangkap ayam pulak time malam raya. haha.

la ingat kan diorang tu dah besar. adeh. tetipu.

-HanaMichi- said...

pinjam askar lu bleh? ayam kat umah mak chor gua lom tertangkap la...org tua tu da pancit nak kejo sensorang

ijad said...

kalau ayam tu susah nak tangkap...suruh orang tembak aje..macam ayam hutan

kata hati bukan kata mulut said...

alolo aku suka kemal..ehhh

Ismail Fitry said...

Salam bro,

Aku membalas kunjungan blog, TQ. Memang cerita yang best. Lepas ni aku akan selalulah singgah kat blog ni.

Mr Noble said...

haha! kurma tak nak, kene kasi kurma yg disalut cokelat tu kot :p

Aby said...

saye lagi susah kalau nak tangkap ayam

Nazz@Purple said...

ayam fresh..kat kg dpt le..

CatlinaFly said...

beli kat giant jek :)

Tapak Kaki said...

best baca cerita ang ni..

asuharAsuE said...

mcm cerita saya kecik2 dolu jek

aleen adela akoo ^_* said...

ape btol ke lu punye fakta nih?kene kurung ayam dulu barang seminggu dua?ke dgn aku2 skali yg kene tipu nih?keh3

BeJeRd In-Da HoUsE said...

gua tangkp ayam,champiyen...suruh smbelih, gua serender

Mak Su said...

seb bek ada yg mengingatkan, kalau tak ayam tu dah pasang niat nak beraya sakan, kot... ahaks

beautiful_rose said...

wahh..makan ayam...

teringat dulu arwah atok selalu sembelih ayam belaan untuk di wt rendang hari raya.ayam kampung liat tapi terbaik sedap!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aleen adela akoo ^_* kurung hanya untuk mihilangkan benda kootor yang dimakan... rasa jika 3 hari cukup sudah la

armouris said...

info tentang kurma di SIHAT SELALU - Khasiat Kurma

ain fathihah said...

bestnya kejar ayam!

Aya de Luna said...

comel je main kejar2 ayam..

Aya de Luna said...

comel je main kejar2 ayam..

kata kila said...

gila lama nak kena peram.liat ke hape?
haha

uda umur berapa wei