apa barang

Apa barang

Tuesday, November 30, 2010

Kesian Melayu

Agak agak secara bangang, apa teras kekuatan melayu ?bangsa yang muda tak mempunyai akar tunjang.
melayu hanya mampu menjadi kuat sekiranya mengambil islam sebagai  teras kekuatannya
Islam bukan saja agama yang indah,bersih dan suci malah kekuatan ketamadunan islam itu di perakui

Dulu dulu pun kerajaan Melaka lama mampu membuat hubungan ,deplomatik dengan kerajaan dinasti Ming,di sebabkan Dinasti Ming adalah dinasti Islam di China. fakta sejarah telah di tutup  oleh orenatlis barat dan Communist kerana risau islam akan terus berkembang

Orang yang memilih islam melebihi bangsanya akan subur seperti Wong Fei-hung (July 9, 1847-March 25, 1924) adalah tokoh  Cina moden terkenal. Nama sebenarnya adalah  Hussin (hussen ) wong fee-hung sebutan dalam dalek cantonese yang gagal  menyebut hussin dengan betul


Nota: cari sendiri faktanya kalau bagi nanti orang kata melayu asyik disuap







50 comments:

makdara TERdiva said...

kat N3 MDT ade sebelum ni ade kisah wong fei hung ni..tp kesahihannye x taulah :D

sharing is caring..

Citarasa Rinduan said...

melayu mudah lupa...sultan selangor dah murka tu...

kakcik said...

Seeloknya kita tidak hanya menjadi orang hanya tahu disuap tapi enggan menyuap! Sebelum menelan suapan, adalah lebih baik dilihat dan dibelek dulu apa yang bakal ditelan itu kerana dibimbangi ianya mengandungi racun atau bagi kita yang Islam - tidak mengandungi unsur2 haram!

mirachantek said...

ahhh ini ramai yang dah lupa asal usul. asal usul bangsa dan ugama

Mak Su said...

kita ni bangsa ikut2an... :(

kucingorengemok said...

"agak² secara bangang" keh keh keh... islam no1, melayu no2, nak marah aku marah lah

Nerzhul said...

yeah! winner write history.

Khairul Marhaen said...

melayu sudah hilang jatidiri...melayu sekarang adalah bangsa taklid..

PinQib said...

jd pilih la parti bulan..wakakaka

Rozita said...

bukan semua melayu begitu

-HanaMichi- said...

err..kene cari BF cina la mcm ni..so generasi mix...hahaha off topic...

larii......................

melle. said...

ini serius

Ann said...

ada dgr2 jugak wong fei hung tu islam...

BENA said...

tak semua melayu . segelintir . tapi bile d pikir . kebanyakannya pulak kan . =)

Isa said...

"Shadow Kick" atau "Tendangan Bayang" oleh Wong Fei Hung hasil dari jurus Islam.

Perghhh... Islam juga pelopornya.

Pistachio said...

Yap Ah Loy memang kacak!

ahsfantasy24 said...

syg mlayu,
lagi SAYANG ISLAM..

:)

EnHEar said...

bila,terlalu maju dan semua dah kedepan....yang wujud hanya nafsu.
sayang nye sejarah yang dah tercipta..
dilupa dan diabaikan

al-lavendari said...

asyik di suap boleh tahan lagi .. kalau asyik makan suap, jahanam negara ! itu belum kira di sana nanti.

HonEyBuNNy said...

Melayu dan islam ttp di hatiku;-)

Emira Darmia said...

but elephant nvr forget..

Ummu~Ishak said...

berapa kerat sangat melayu yg betul2 amalkan Islam.

*wanita hari ni hanya 'membungkus' aurat bukan menutup aurat. pi tgk kat luar sana kalau tak percaya

gadisBunga said...

biarlah yg lain lupa. kita yg ingat ni kene la bersatu hati supaya melayu kembali disegani.

Cik Gallus Gallus said...

sekarang ni ade melayu celup dan melayu tulen ;D

.sweet-ants. said...

perfect research!

MOFASAD said...

lantakkkk~

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Yang melaungkan Melayu sendiri tu pun amat keliru!
Kita mesti pegang & bertaut kukuh kepada ISLAM,
Pastikan ALLAH SWT akhir kalam,
Pelita hati tak akan pernah padam,
Insya Allah kita tidak akan pernah tenggelam!

nadrah zainuddin said...

wong fei hung islam? :o
i like ur last sentence. haha :D

ana said...

br tau wong fee hung tu Islam..

cikpia said...

skang gak aku nak carik..... menarik nie!!!!

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

wong fei hung yang lawan kungfu tu ke?

Cempaka R.Minta said...

hii
hanya islam boleh membawa melayu kembali di terima

Nurul Ain said...

mcm penah dgr, tak silap baba ain kot ckp pasal wong fei-hung nih. melopong je time baba crite.

masuk kiri kluar kanan...hahaha..

KhairulMarhaen said...

melayu telah lama layu..

Cikgu Jang .. said...

salam..

yg merosakkan melayupun, org melayu jugak...

Sutera_suci said...

Agak-agak secara bangang apa teras kekuatan melayu?

Politik lebih.


Tapi kalo agak-agak secara tak bangang, jawapan nya adalah...

'cari sendiri kalau bagi nanti orang kata melayu asyik disuap'

hiks.

meo said...

erm... melayu byk ckp je...

Abd Razak said...

Kalau banyak makan suap sukar jadinya kerana sudah senang tanpa bersusah-susah..

Semarak Api said...

sy x ske mkn kena suap.geli.hik2..
sy da gugel sape wong fei hung.
wong fei hung - Faisal Hussein Wong nama islam die.eh,faisal hussein?:p

elly said...

Berubah kepada kebaikan....dan perubahan itu hanya terjadi kalau sendiri merelakannya....

banyaknya aku terlepas citer kat blog nih....

Umie Nadhirah said...

Gua benci sejarah... grr.

cryclown said...

tapi tak salah kongsi ilmu..hehehe

puteri said...

jangan jadi seperti kata2 Dr M
'melayu mudah lupa'
dia pun ada terlupa

fara said...

setuju sgt! :)

hamzah ian said...

keh keh keh

kella said...

mari carik!

sayang melayu dan lebih sayang Islamku!

ikan emas said...

katanya takrifan melayu ialah..berbangsa melayu, bercakap melayu ,megamalkan adat budaya melayu...dan beragama islam.....

bangga oo jadi melayu..

opocot!!!

Pala Maldini said...

"melayu mudah lupa.."

mereka ingat, mereka "pandai" secara tidak sengaja agaknya...

Siti Mashitah Saidin said...

melayu yg layu...:(
cian bangsa sndiri

Irwan said...

Entry yang gempak sebagai penyebar info tentang kesedaran kepentingan beragama Islam di dalam bangsa Melayu. Aku bangga jadi Melayu sebab bangsa ini saja yang memperlembagakan agamanya. walaupun aku sendiri semakin keliru dek keadaan negara yang semakin mengkapitalisme.


read more here:
http://aderberani.blogspot.com/2010/12/komen-kepada-kesian-melayu.html