apa barang

Apa barang

Thursday, August 4, 2011

Jangan Biarkan Ma Yu Ikut Puasa



nama : Ma YU
umur : 5 tahun 5 bulan
 Agama : tak beragama
Minum : sirap pandan selasih
makan : sate goreng



Ma Yu adalah anak saudara gua sebelah Mei 9, dari kecik sampai sekarang Ma Yu   memang rapat dengan gua..
selalu emak Ma Yu berpesan kepada Mei9 jangan jadikan Ma Yu melayu.
Biasanya Mei9 akan jawab " Saya Masih cina walau pun beragama Islam "


Biasanya bila gua sebok mengajar anak-anak sudara yang lain tentang fardu ain dan mengaji... Ma Yu akan merayu mintak belajar sekali

Nota:
Ma Yu  sudah hafal al fatihah dan 4 Qul dengan betul. Malahan hari ini sudah tiga hari Ma Yu berpuasa..

41 comments:

Bidadari Syurga said...

omg... apa rasanya bila emak ma yu tahu? keindahan tu tanpa disedari meresap dengan sendiri.

p/s: menjadi khalifah seperti yang dia inginkan. semoga berjaya bro.

Makbed said...

gud luck dalam usaha mendidik anak yg kecik ni.

Waqheh said...

perhhhh tahniah bro...gua plan nak nikah jepun tak dpt lg..lu dpt amoi arrrr

Gauss-Seidal said...

comel sgt Ma Yu ni..
alhamdulilah, untung kau dpt ajar depa2 tu tentang Islam, banyak pahala tu..

Rozuan Ismail said...

mudah-mudahan ma yu ikut islam

imah said...

ma yu,posa penuh ea..

nanti mintak reward kat uncle brutalsolo..

=P

JIJI YU said...

nak kenen2 ngn ma yu

SynicalMind said...

nice, tunjuk islam dalam cara yang paling indah... biar diorang faham beza `masuk melayu' dengan `masuk islam', jangan lupa `masuk jawi'...!

Isa said...

Lu tak ajar dia makan guna tangan kanan ke...???

Cik Ina Do do Cheng said...

cik ina suka orang tahu bezakan antara bangsa dan agama.

ORLANDO AHMAD said...

gua bajet nak carik minah german pulak

Cikli said...

budak-budak dilahirkan ibarat kain putih bro.

Abd Razak said...

Mereka yang belum baligh masih dalam fitrah asalnya iaitu Islam, maka ibubapa mereka yang mencorakkan mereka...

Prince Halilintar said...

Islam itu indah, pasti ramai yg tertarik...

Kazaztan Team said...

ma yu lg hebat dr anak2 islam lain...

lieynanilaz said...

Ma Yu comel...:)

Pena Marhaen said...

moga dia juga mendapat hidayah Islam satu hari nanti.

didiklah dia baik-baik bro.

eLL said...

khalifah bro, tukar nama belog sekarang. brutal double

keh keh keh

selamat berpuasa. jaga puasa elok-elok

tia said...

anak buah tia yg 7 tahun pon puasa setengah hari je. ma yu ni bagus betei!

Mommy Fara said...

Latihan mendidik anak sendiri?

gedek! said...

orang selalu konfius tentang tu....

pelok islam maknanya pelok melayu....

Lea IsNaw! said...

bagus adik ma yu neh
ko amek la jd anak angkat ko

cemomoi said...

oooh! tumpang bersyukur...

Emira Darmia said...

kalau semua nk kawen jepun ngan german, x kahwen la pmpn melayu mcm aku ni kan..hahahahaha

Queen F said...

mudah-mudahan dia mendapat hidayah bila masanya tiba nanti :)

good luck bro.. :D Ma Yu version laki tadak ka? boleh gak nak kenen2.. hekhekhek :D

ghost writer said...

besar pahalanya.

pembaris said...

Alhamdulillah

mr.syazwan said...

nanti raya Ma Yun dtg umah abg wan k

=_=

sis intan said...

comel nya ank sedara :)

cryclown said...

leh jadi tok kadi gak:)

mamai said...

yang kecik la nak di asuh dah besar tak terajar dah

gadisBunga said...

agama dan bangsa tak sama.

that makes me missed yasmin ahmad's movies so much... :)

~SaL IjOu~ said...

Jika Allah mengkehendaki..pasti hidayah Allah sampai pada si anak kecil itu~

mountdweller said...

Alhamdulillah Ma Yu lebih baik dari ramai Melayu yang mengaku Islam tapi selalu menyelam di lautan nafsu. Kekadang Syahadah pun tak tahu!

senyumSOYA said...

bagos uncle ajar anak2 sedara..
islam x semestinya melayu..^^!

ama said...

...

ama said...

selamat berpuasa

zety said...

bagus...kim salam pd ma yu

miya said...

subhanAllah. comel dan hebat!

intan.maisarah said...

comel.
mesti mei9 pun cantik

MOH KEMBARA said...

Caiyok Yob!